omdat ondernemen natuurlijk anders kan

Just dig it!

Twee dagen lang vlogen 3 blusvliegtuigen non-stop boven ons hoofd. Deze zomer was het weer goed raak met bosbranden in Corsica. De aanhoudende hitte én wind gaven de vlammen vrij spel.Het is geen verschijnsel van de laatste jaren. Al sinds mijn eerste jaar op dit eiland, de zomer van 1982, weet ik niet beter dan dat er een strijd is om de branden tegen te gaan.


Maar werd de oorzaak 35 jaar geleden vooral gelegd bij zwerfafval en pyromanen, nu wordt er gesproken over andere zaken. Het uitblijven van seizoenen, aanhoudende droogte en daaropvolgend extreme regenval die overstromingen veroorzaakt bijvoorbeeld. Boeren klagen over vermagerde koeien. Problematiek die ver van ons bed lijkt, maar eigenlijk gewoon om ons Europese muurtje gluurt: klimaatverandering.

We hebben ervaren dat hitte je verlamt (en dan hebben we het over 'maar' 40 graden), water spaarzaam wordt en riviertjes een bron van bacteriën kunnen zijn met deze warmte.

In onze heerlijk airco-gekoelde auto vroegen we ons af hoe het kan dat ook in de welvarende Europese landen het noodlot toe slaat en je de natuur onder je voeten weg ziet glippen. Opeens begrijp je beter dat mensen in de 'echte' rampgebieden machteloos staan. Het probleem lijkt simpelweg te groot om in je eentje aan te pakken.

Hoe mooi is het om dan te lezen over JustDiggit. Een non-profit organisatie die letterlijk het heft in eigen hand heeft genomen. Zij laten zien dat er relatief simpele oplossingen bestaan voor zoiets ingewikkelds als klimaatverandering. Oplossingen die in eerste instantie zorgen voor grootschalige vergroening, maar daarmee ook raken aan andere thema's. Zoals meer water- en voedselzekerheid, werkgelegenheid, biodiversiteit en het tegengaan van migratie. Ze pakken het probleem aan 'bij de bron':Het verdroogde stukje hout in de vorm van Corsica vonden we tijdens een wandeling op het strand, aan het begin van de vakantie. Het was tekenend voor die zomer. Voor ons werd duidelijk dat er iets moet gebeuren, wil ons geliefde eiland niet uitdrogen zoals dit stukje hout. JustDiggit heeft ons geïnspireerd om te denken in kleine stapjes die grote impact kunnen hebben. Stof tot nadenken.

Er gaat in ieder geval een goede schep mee in de achterbak. We moeten ergens beginnen...


  • LinkedIn

Studio Evergreen 

Karen de Mos  •  (06) 248 58 949  •  mail@studio-evergreen.nl

​​​​Sector V • Vlietweg 15 • 2266 KA Leidschendam-Voorburg

Over privacy, cookies en fotografie >

 

© 2018  Studio Evergreen