omdat ondernemen natuurlijk anders kan

'I have a dream'

Stilletjes kijken we naar het resultaat. Ondanks de doorwaakte nacht kunnen we onze ogen er niet van af houden. Zeven kleine piepende molletjes liggen voor ons. Van hondjes kan je nog niet echt spreken. Wat zijn we opgelucht.

De eerste stap is goed gegaan."Een nest pups, dat zou ik zo graag één keer in mijn leven willen meemaken", zei mijn partner toen de gelegenheid zich, redelijk onverwachts, voordeed. Het was tijdens onze zomervakantie. Hij keek mij hoopvol aan. Ik pruttelde nog wat tegen, somde de voorwaarden op. Natuurlijk zou alles goed komen, beloofde hij.


Wie mij voor de zomervakantie had verteld dat ik drie maanden later de bevalling van zeven pups in onze huiskamer zou meemaken, had ik voor gek verklaard. Geen ruimte, opgroeiende kinderen, een eigen onderneming, altijd gebrek aan tijd. Genoeg redenen om er niet eens over na te denken.

Druk, druk, druk…


En daar ben ik geen uitzondering in. We hebben het steeds drukker in ons dagelijkse leven. Door de verleiding van 24/7 connectiviteit en de oneindige mogelijkheden van het world wide web, staat ons leven nooit meer stil. De stroom aan informatie is enorm, alles kan steeds sneller en er is heel veel keuze.

Dit heeft veel impact op de samenleving. Naast de kennis en mogelijkheden die het brengt, geeft het ook onrust. We zien voortdurend wat anderen doen, wat zich om ons heen afspeelt. De verleiding en afleiding zijn groot. Het vraagt nogal wat van onszelf én onze hersenen om dat wat belangrijk is te filteren. Ons brein daar (nog) niet op berekend.


Het geheugen is vol


Vergelijk het met een computer waarvan het werkgeheugen vol is. Informatie wordt steeds trager verwerkt. Bij de mens neemt bij teveel informatie de concentratie af. We worden vergeetachtig en we beleven steeds minder plezier aan de dingen die we doen. Simpelweg omdat we er niet meer bij zijn met ons hoofd. Het brengt ons juist steeds verder van wat we zelf echt belangrijk vinden. Om toch voldoening te voelen gaan we nog meer internetten, nog harder werken of uitdagingen zoeken. Kortom, we krijgen het nog 'drukker' en hebben geen tijd voor dat wat er echt toe doet.

Hoe kan je die vicieuze cirkel doorbreken?


Durf (weer) te dromen


Het digitale tijdperk heeft ook tot gevolg dat de ontzuiling versneld. Had de mens vroeger zijn geloof, een (sport)vereniging of andere bijeenkomsten, de sociale connectie en het vermaak zoeken we steeds vaker achter een beeldscherm. De 'veilige' normen en waarden van een groep zijn er daarom steeds minder. Dat vraagt om een eigen visie. Je moet weer zelf gaan nadenken en durven dromen. Wie kent niet de toespraak van Martin Luther King. Hij had een droom die tot de dag van vandaag mensen inspireert en motiveert om op te komen voor rassengelijkheid.

Hij had een toekomst voor ogen. Hij gaf hiermee leiding aan zichzelf én aan anderen.


Van dromen naar doen


Zo'n grootse en idealistische droom als King heeft niet iedereen. En een toespraak voor een miljoenenpubliek is echt niet nodig. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De één droomt al jaren, de ander heeft meer tijd nodig om tot de kern te komen. Zie het als een waardevol proces. Wat kan helpen is om jezelf de vraag te stellen hoe jouw ideale wereld er over 10 jaar uitziet. En welke stap je daarvoor nu kan zetten. Het gaat erom dat jouw droom inspireert en aanzet tot keuzes maken.


Later begint vandaag

Deze vakantie kwam ook onze droom weer ter sprake. Wonen en werken op een plek ’buiten’, geheel zelfvoorzienend en duurzaam, mét dieren. Een plek waar wij samen met anderen kunnen genieten en leren van de natuur.

Het vlammetje was weer aangewakkerd. Waarom wachten tot later? Deze gelegenheid zou zich niet meer voordoen. Het was een kans om nu al een bijzondere ervaring op te doen. Dus zei ik 'ja', ondanks het drukke leven.

Onze hond groeide langzaam uit tot een ballon met 8 piemeltjes, zoals een buurjongetje haar omschreef. Wij zorgden voor een goede plek, warmte, genoeg eten en onze steun en toeverlaat. Onze hond deed de rest. Zorgen en stress waren er zeker, maar dan biedt internet juist weer uitkomst. Of een betrokken dierenarts die je ’s nachts te woord staat. Of vrienden en kennissen die je helpen. Het was druk, maar een onvergetelijke ervaring.


Het begin van de volgende stap


Inmiddels zijn de pups uitgevlogen en hebben we vrienden, familie en buren gelukkig gemaakt met hun nieuwe huisgenootje. Op één na, die blijft bij ons. Dat is het volgende avontuur. En wie weet loopt hij ooit samen met zijn moeder op het erf van ons buitenhuis.


Bronnen:

Chaos in je hoofd, wat doe je er aan?

Dromen, durven, doen - Ben Tiggelaar

------------

blog voor Plan2design - januari 2017

  • LinkedIn

Studio Evergreen 

Karen de Mos  •  (06) 248 58 949  •  mail@studio-evergreen.nl

​​​​Sector V • Vlietweg 15 • 2266 KA Leidschendam-Voorburg

Over privacy, cookies en fotografie >

 

© 2018  Studio Evergreen