omdat ondernemen natuurlijk anders kan

Waarom flierefluiten en lummelen hard nodig is

Het begint zo rond 9.00 uur in de ochtend. De eerste is steevast de merel. Die landt in de hoop dorre bladeren, op zoek naar diep verstopte wormen en andere beestjes. Hierna vliegt hij door naar de kamperfoelie, om de laatste besjes weg te pikken. In zijn kielzog komen de mezen.


Druk fladderend vliegen zij van vogelhuisje naar voederplek om te eten. Waarop de merel wacht op dat wat vallen gaat. Iets minder sierlijk ’ploft’ daarna de houtduif neer, hopend op ook nog wat restjes. En dan die zwarte gluurders. Vanaf de schutting kijken de kraaien dreigend neer op het gespuis. Met veel, dus imposant, verjagen zij al het gevogelte en ruimen de boel op. Het koppeltje parkieten schreeuwt hen hard toe vanuit de boom bij de buren. Roeptoeters, want dichterbij komen doen ze niet.

En dan keert de rust weer terug. In de boom worden snavels en veertjes gepoetst en wordt er gekwetterd en geflierefluit. Een schouwspel waar ik bijna dagelijks van geniet als ik thuis aan het werk ben.Een beetje flierefluiten en lummelen. Het is iets dat niet past in ons huidige werkethos. Toch is het broodnodig om te kunnen overleven, blijkt uit de natuur. Iets om van te leren?

Tijd is geld

Lummelen wordt vaak geassocieerd met niets doen, of niet nuttig bezig zijn. Ons werkethos van de afgelopen honderd jaar is daar onder andere debet aan. Sinds de industrialisatie kunnen we, met dank aan de technologie, steeds vaker het zware werk aan machines overlaten. We hebben hierdoor aangeleerd dat we in korte tijd veel kunnen produceren, wat weer meer geld oplevert. Kortom: tijd is geld. ’Niets doen’, of laten we zeggen ’niet zichtbaar hard aan het werk zijn’, lijkt in dit geval tijd- en dus geldverspilling.


Ruimte voor creativiteit


Inmiddels weten we dat het lineaire optimalisatieproces ons financiële welvaart heeft gebracht, maar dat het lijnrecht staat op onze natuurlijke kringloop. De gevolgen zijn confronterend zichtbaar.

Niet voor niets vindt er een kanteling plaats: we verlaten het industriële tijdperk en zijn op weg naar een meer holistisch en circulair tijdperk. Na decennialange evolutie van ons brein en onze welvaart, concentreren we ons weer op de evolutie van ons welzijn.

Die verandering vraagt om nieuwe, creatieve ideeën. Om de huidige processen te doorbreken en betere oplossingen te bedenken. En daar is weer tijd voor nodig. Lummeltijd welteverstaan. Want juist dan vinden die eureka-momenten plaats. Kwartjes vallen en nieuwe ideeën ontstaan spontaan. Wie heeft ze niet onder de douche, tijdens die wandeling in het bos of bij zijn kop koffie in de ochtend? Het moment dat je alles even loslaat en die op volle toeren draaiende hersenmotor uit staat.


Dat lummelen loont, vindt ook auteur en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt. Hij beweert zelfs dat lummelen van levensbelang is en essentieel om nieuwe ideeën te krijgen.

Hoe het natuurlijk werkt

In die transitie naar een nieuw tijdperk kunnen we de natuur goed als leermeester gebruiken. Als individu en als organisatie. We zijn er tenslotte zelf onderdeel van. Neem het flierefluiten of lummelen. Dieren gebruiken hun energie efficiënt om veerkracht te behouden. Zo kunnen ze, wanneer het echt nodig is, grote inspanning leveren.


Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is essentieel.

Fysiek hoeven wij als mens niet meer zoveel te doen om ons bordje met eten te vullen. Wel krijgen we in deze tijd veel informatie te verwerken. We onderschatten wat deze mentale inspanning ons aan energie kost. Willen we deze informatie niet alleen absorberen maar ook ’verwerken’, dan is een goede balans tussen inspanning en ontspanning essentieel.


Volgens de Amerikaanse historicus en futuroloog Alex Soojung-Kim Pang is 4 uur ‘inspanning’, zoals werk, voldoende om heel productief te zijn. Hij refereert hierbij aan de Victorianen die dit 150 jaar geleden al deden. Over ontspanning bestaat nog wel eens verwarring met volledig niks doen, zoals slapen. Dieren zijn in deze rustperiode actief-ontspannen. Een zekere alertheid is nodig. Ook voor mensen geldt dat juist de geest en het lichaam herstellen door actieve rust. Denk hierbij aan wandelen of een puzzel maken.

Terug naar de praktijk


Klinkt leuk maar in het dagelijks leven niet haalbaar? Designer Stefan Sagmeister sluit om de zeven jaar zijn bureau. Voor een jaar. Om de geest weer volledig op te laden en creativiteit de ruimte te geven. De zeven jaar erna teren zij op alle goede ideeën die daar uit voort zijn gekomen. Minder rigoureus kan natuurlijk ook, je moet vooral doen wat bij je past. Maar wie gezonder en creatiever wil leven én werken heeft stof tot nadenken.


De leerschool vinden we in ieder geval gewoon om ons heen. Neem de stokstaartjes. Zij dragen er zorg voor dat iedereen in de groep aan zijn rustmomentje toekomt. De optimale samenwerking voor het beste resultaat. Met de rustige stem van David Attenborough nog in mijn hoofd, ga ik maar eens een wandelingetje maken.


’Guard duty’ bij de stokstaartjes, uit een documentaire van David Attenborough.

---------------------------------


Februari 2016


Geloof jij ook dat tijd om te lummelen en flierefluiten belangrijk is? En ben je toe aan werken op een manier die energie en voldoening geeft?

Dan is de sessie Sparren met waarde(n) misschien iets voor jou >


Bronnen:

Trouw - Lummelen is essentieel, Tijs Goldschmidt

Nature Wise

Nieuworganiseren.nu

  • LinkedIn

Studio Evergreen 

Karen de Mos  •  (06) 248 58 949  •  mail@studio-evergreen.nl

​​​​Sector V • Vlietweg 15 • 2266 KA Leidschendam-Voorburg

Over privacy, cookies en fotografie >

 

© 2018  Studio Evergreen