omdat ondernemen natuurlijk anders kan

Ecologisch, eigenlijk heel logisch

Mensen in de samenleving komen in beweging.

Ze vinden dat het anders kan én moet. We zitten in een transitie, en hoe! Volgens Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen van de Radboud Universiteit, gaan we naar een wij-economie (WeConomy) waarin een functionele circulaire economie centraal staat. We gaan dus van lineair naar circulair denken. 


Dat vraagt nieuwe vaardigheden, nieuwe werkwijzen en omgangsvormen. Gelukkig bestaat er een databank aan informatie van wel 3,8 miljard jaar research & development. Ons eigen ecosysteem.


Ons ecosysteem als inspiratiebron


Ervaringsdeskundige op het gebied van slimme, innovatieve oplossingen is Moeder Natuur. Zij creëert de meest bijzondere ’designs’ en weet zich na iedere crisis weer te herstellen. Het is één grote bron aan inspiratie en informatie.


Steeds vaker wordt door bedrijven, ingenieurs, architecten en ontwerpers de natuur als uitgangspunt genomen voor ontwikkeling en innovatie. En niet zonder succes: wat zij ontwikkelen is vernieuwend én duurzaam. En dat is nu juist wat we vandaag de dag hard nodig hebben.


Het imiteren van leven


Het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke problemen of vraagstukken op te lossen wordt biomimicry genoemd. Afgeleid van het Grieks, ’bios’ (leven) en ’mimesis’ (imiteren). Het staat voor een creatieve en ecologische denkwijze. Janine Benyus heeft in 1997 biomimicry met haar boek Innovation inspired by nature bij een breed publiek bekend gemaakt.


Bekende voorbeelden van biomimicry zijn de Shinkansen, een Japanse hogesnelheidstrein waarvan de neus geïnspireerd is op de snavel van een IJsvogel. Of Eastgate centre in Zimbabwe, waarvoor de termietenheuvel als voorbeeld heeft gediend voor energie-efficiënte oplossingen.

Maar we kunnen biomimicry nog voor veel meer vraagstukken inzetten. Naast de toepassing voor producten, wordt het ook ingezet voor sociale innovatie, processen en systemen.

Een introductieworkshop biomimicry gaf mij verrassend nieuwe inzichten.


Slimme oplossingen


Op een prachtige en inspirerende locatie, de botanische tuinen van de Utrechtse Universiteit, gaven Saskia van Muijsenberg en Bowine Wijffels van BiomimicryNL een kijkje in hun kennis en lieten ons de vele mogelijkheden zien.


Saskia liet ons kennismaken met bijzondere cases van product- en procesontwikkeling. Zoals de cradle-to-cradle aanpak van Wildwood brewing. En de ontwikkeling van een voortstuwingssysteem gebaseerd op de zwembeweging van een dolfijn. De wing propulsion van Ofoil zorgt door zijn vorm voor anderhalf keer meer snelheid.


Sociale innovatie


Bowine ging dieper in op sociale innovatie. Wat kunnen we als team of bedrijf leren van de natuur? We kunnen een vergelijking maken met een kudde, groep of zwerm die 3 basisbehoeften heeft: voeding, veiligheid en voortplanting (3V’s). Deze kunnen in ons werkende leven worden vertaald naar inkomen, inspiratie en innovatie (voeding), collegialiteit (veiligheid) en een bijdrage kunnen leveren (voortplanting). Dit zorgt, naast onder andere diversiteit en optimalisatie, voor een gezonde basis en veerkracht. Veerkracht om in een dynamische tijd te overleven.

Als team of bedrijf is veerkracht dus een belangrijk aspect om sterk te staan in tijden van verandering.


Hierna werkten wij aan een eigen case met behulp van het Life's Principles model.

De dag gaf mooie inzichten in de waarde van ons ecosysteem en hoe logisch ecologisch denken eigenlijk is. Maar we moeten wel durven loslaten. Want de kracht van de natuur zit hem juist in het proberen en daar weer van leren. Het is een organisch proces.


Wie durft?


Wie open staat voor het nieuwe tijdperk waarin we niet langer lineair maar circulair denken en duurzaamheid centraal staat, kan veel leren van ons eigen ecosysteem. Want als er iets is dat zijn houdbaarheid heeft bewezen, is het wel de natuur.

Fijn is dat we leven in één grote encyclopedie. We hoeven alleen maar om ons heen te kijken voor inspiratie en informatie. Wie wil, kan morgen al beginnen.


-----------------------------

blog voor Plan2design - juli 2015

  • LinkedIn

Studio Evergreen 

Karen de Mos  •  (06) 248 58 949  •  mail@studio-evergreen.nl

​​​​Sector V • Vlietweg 15 • 2266 KA Leidschendam-Voorburg

Over privacy, cookies en fotografie >

 

© 2018  Studio Evergreen