• linkedin_karendemos

Studio Evergreen  |  Karen de Mos

06 248 58 949   mail@studio-evergreen.nl

 

​​​​Sector V - Vlietweg 15 - 2266 KA Leidschendam-Voorburg

kvk 72827432   btw NL002034450834  Over privacy en cookies

© 2018  Studio Evergreen

Voor deze website maak ik gebruik van eigen fotografie en foto's van Pixabay. Mijn profielfotos zijn gemaakt door Winand Stut.

Stel je eens voor dat we op zo'n manier ondernemen dat iedereen er de vruchten van plukt...

Stress, opgejaagd, altijd druk...

 

Onze huidige manier van werken en leven put ons steeds meer uit. En niet alleen onszelf, ook onze leefomgeving heeft het zwaar te verduren. We zijn op zoek naar een goed evenwicht tussen mens en natuur, maar het valt niet mee om te veranderen.
We zijn zo gewend geraakt aan onze werk- en leefwijze, hoe doorbreek je de cirkel?

Kijk om je heen en zie hoe

de natuur groeit en bloeit  

 

De natuur is al 3,8 miljard een succesvolle onderneming. Naast de ontspanning die het biedt, is het een inspirerende en waardevolle leerschool. Want niemand anders is zo goed in het bedenken van duurzame oplossingen. Met geniale ontwerpen, strategieën en innovatieve systemen zorgt de natuur voor balans en diversiteit. Dé voedingsbodem voor een vruchtbare samenwerking en gezonde groei. Ook voor onze manier van leven en werken kunnen we er veel van leren.

Hoe de natuur werkt

Veerkracht is bijvoorbeeld essentieel in de natuur om in tijden van verandering of crisis, zoals hitte, overstroming of brand, te kunnen overleven. De natuur zorgt hiervoor door een goede balans tussen de 3V's: voeding, veiligheid en voortplanting. Vooral veiligheid speelt hierin een belangrijke rol.

 

Dit kun je in je werk vertalen naar voldoende 'speelruimte', tijd om op te laden en te ontwikkelen. Maar ook door te weten met wie je het beste samenwerkt. Welke mensen jouw kwaliteiten versterken en bij wie je de ruimte krijgt om te groeien.

Daarnaast zijn in de natuur feedbackloops heel belangrijk. Dieren en planten tasten constant de omgeving af en reageren op signalen. Bij langdurig aanhoudende droogte zal een plant bijvoorbeeld meer energie steken in dieper wortelen dan het laten groeien van zijn bladeren. Zo evolueren ze mee met veranderende omstandigheden.

Als ondernemer is het dus belangrijk om in contact te blijven met je omgeving. Goed te kijken en te luisteren naar wat er om je heen gebeurt en daar jouw werkwijze en aanbod op aan te passen.

En zo zijn er nog veel meer principes die de natuur toepast om slim om te gaan met energie en optimaal te groeien en te bloeien. Om er zeker van te zijn dat ze blijft voortbestaan. En daar plukt iedereen de vruchten van.

Leuk bedacht, maar moeten we onszelf nu met planten en dieren gaan vergelijken?

Nee zeker niet. Wij zijn geen planten of dieren. Maar we zijn wel onderdeel van dezelfde natuur. Veel principes zitten al in ons. Alleen zijn we de verbinding steeds meer kwijtgeraakt. Je er weer bewust van worden, geeft verrassend nieuwe inzichten hoe het ook anders kan. En heel fijn: als je om je heen kijkt, weet je dat het werkt. Het wiel hoeft dus niet opnieuw te worden uitgevonden.

En hoe doe je dat dan?

Ik geloof dat als je onderneemt vanuit je intrinsieke waarden - je eigen natuur -  je vanzelf de stappen zet die nodig zijn voor verandering. Dat het kiezen eenvoudiger maakt en ontwikkeling vanzelfsprekend. En dat wat je doet bijdraagt aan kwaliteit van leven.

Met een ondernemerskompas* op basis van jouw intrinsieke waarden, kun je ondernemen op een natuurlijke en eigen wijze.

Wil je hier meer over weten, dan nodig ik je graag uit bij Studio Evergreen om kennis te maken en je er meer over te vertellen.

Of kijk eens op de pagina Wat ik doe.

*Op dit moment werk ik aan de website en kun je er niet alle informatie vinden. Wil je meer weten over het aanbod van Studio Evergreen of heb je een andere vraag?

Je kunt mij bereiken op 06 248 58 949. Of stuur een bericht naar mail@studio-evergreen.nl

Over biomimicry

Biomimicry is een methode om oplossingen uit de natuur te vertalen en te gebruiken voor onze eigen uitdagingen.

De term is afgeleid van de Griekse woorden bios (leven) en mimesis (imiteren), dus letterlijk ’het leven imiteren’.

Met haar boek Biomimicry, innovation inspired by nature liet Janine Benyus al in 1997 zien wat wij 'business wise' kunnen leren van de natuur. Hiermee baande zij voor veel mensen een nieuw pad.

De interesse voor biomimicry is in de afgelopen jaren sterk gegroeid; steeds meer bedrijven passen het toe voor duurzame ontwikkeling.

Wil je meer weten over biomimicry, kijk dan op:

www.biomimicrynl.org

www.biomimicry.net

In juni 2016 heb ik de Immersion workshop van Biomimicry Thinking for Social Innovation gevolgd. Het waren vijf leerzame en inspirerende dagen, waar ik leerde hoe de natuur ook een waardevolle inspiratiebron is voor een andere, gezonde manier van ondernemen.

Weer oog krijgen voor onze leefomgeving en daar zorgvuldig mee omgaan is één van de stappen die we kunnen zetten. In dit prachtige filmpje van WWF vertelt David Attenborough hoe we dit kunnen doen.

 

Wie zijn hart volgt en zijn gezond verstand gebruikt, kan veel bereiken.