Studio Evergreen  |  Karen de Mos

06 248 58 949   mail@studio-evergreen.nl

 

​​​​Sector V - Vlietweg 15 - 2266 KA Leidschendam-Voorburg

  • linkedin_karendemos
  • pinterest_karendemos

© 2018  Studio Evergreen

Voor deze website maak ik gebruik van eigen fotografie en foto's van Pixabay. Mijn profielfotos zijn gemaakt door Winand Stut.

KvK 72827432 btw NL002034450834  Over privacy en cookies

Waarom

het natuurlijk anders kan

Kijk om je heen en je ervaart hoe de natuur groeit en bloeit.

 

De natuur is al 3,8 miljard is een succesvolle onderneming. Naast de ontspanning die het biedt, is het een inspirerende en waardevolle leerschool. Want niemand anders is zo goed in het bedenken van duurzame oplossingen. Met geniale ontwerpen, strategieën en innovatieve systemen zorgt de natuur voor balans en diversiteit, de voedingsbodem voor een vruchtbare samenwerking. 

Met haar boek Biomimicry, innovation inspired by nature liet Janine Benyus al in 1997 zien wat wij 'business wise' kunnen leren van de natuur. Hiermee baande zij voor veel mensen een nieuw pad. Biomimicry is een methode om oplossingen uit de natuur te vertalen en te gebruiken voor onze eigen uitdagingen. De term is afgeleid van de Griekse woorden bios (leven) en mimesis (imiteren), dus letterlijk ’het leven imiteren’. De interesse voor biomimicry is in de afgelopen jaren sterk gegroeid; steeds meer bedrijven passen het toe voor duurzame ontwikkeling en groei.

In juni 2016 volgde ik de Immersion workshop Biomimicry Thinking for Social Innovation. Het waren vijf leerzame en inspirerende dagen die mij nog meer de waarde van de natuur en van samenwerking lieten inzien. Voor mij werd duidelijk dat werken aan een natuurlijk evenwicht in de samenleving de groene draad zou zijn van Studio Evergreen. De natuurlijke principes die van toepassing zijn, pas ik toe in het programma en de workshops.

Hoe de natuur werkt

Om in tijden van verandering of crisis flexibel te zijn en te kunnen overleven, zorgt de natuur voor veerkracht. Een goede balans tussen voeding, veiligheid en voortplanting is hiervoor de basis. Samenwerking (symbiose) is essentieel en door gebruik te maken van feedbackloops weet de natuur of het tijd is voor actie. Is er bijvoorbeeld aanhoudende droogte, dan zal een plant meer energie steken in het dieper wortelen dan het laten groeien van zijn bladeren. In de warme zomer van 2018 lieten sommige bomen zelfs al hun bladeren vallen om vochtverlies tegen te gaan.

En zo zijn er nog meer principes die de natuur toepast om slim om te gaan met energie.

Voor gezonde groei van jezelf...

Werken en ondernemen volgens natuurlijke principes draagt bij aan een gezonde basis en zorgt ervoor dat je flexibel bent in veranderende omstandigheden. Leven naar je intrinsieke waarden, je eigen natuur, maakt kiezen eenvoudig en ontwikkeling vanzelfsprekend.

...en van je leefomgeving

We leven in een tijd waarin we op zoek zijn naar een goed evenwicht tussen mens en natuur.
De huidige weg die we bewandelen put beiden uit. Weer oog krijgen voor onze leefomgeving en daar respectvol mee omgaan is één van de kleine stappen die we kunnen zetten om hier verandering in te brengen. In het onderstaande filmpje vertelt David Attenborough heel mooi waarom en hoe we een bijdrage kunnen leveren. Wie zijn hart volgt en zijn gezond verstand gebruikt, kan veel bereiken.